אמנסטי אינטרנשיונל ישראל פנה היום ליועצת המשפטית לממשלה, עו”ד גלי בהרב מיארה, בדרישה כי תורה על פתיחת חקירה פלילית כנגד בעלי תפקידים באתר החדשות מאקו בחשד כי פרסום שעלה באתר יכול להתפרש כהסתה לגזענות, אלימות ואף לרצח עם. במכתבו טוען ארגון זכויות האדם כי הפרסום אף מנוגד לחובותיה הבינלאומיות של ישראל – כמפורט באמנה למניעת ג’נוסייד וכמו כן כנדרש על ידי החלטת בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג.
הפנייה עוסקת בסרטון שעלה לאתר מאקו במסגרת פרויקט מיוחד בשם “העולם חייב לדעת”, ובו מרוכזים סרטוני הסברה ישראלית רבים. האתר מעודד את הגולשים לשתף את הסרטונים המופיעים בו ברשתות החברתיות, כחלק ממאמץ ההסברה הישראלית. באחד מהסרטונים המופיעים באתר, הנקרא “נולד וגדל בעזה – וזו דעתו על המציאות שם”, מופיע אדם אשר טוען במפורש כי 99% מהאנשים המתגוררים בעזה הם אנשי טרור, ובציטוט מדויק ממקום אחר בסרטון: “כולם שמה רוצחים”.
לטענת אמנסטי ישראל, אמירות אלו יכולות להתפרש באופן סביר כהצדקה ישירה של פגיעה בכל אדם הנמצא ברצועת עזה, שהרי לפי הסרטון 99% מהם אנשי טרור ובכל מקרה כולם רוצחים. הסרטון, לדוגמא, אינו מבדיל בין תינוקות וילדים קטנים לבין בוגרים.
ההכתמה של כלל בני האדם בעזה אלו כ’אנשי טרור’ וכ’רוצחים’ היא לא רק סילוף של המציאות אלא גם עוול. מדובר בדה-הומניזציה של אוכלוסייה שלמה וחיזוק התפיסה כי כל הפלסטינים/העזתים הם מחבלים, ומכך נובעת הצדקה למעשים קשים כנגדם באקלים הציבורי הנוכחי
מולי מלקאר, מנכ”לית אמנסטי אינטרנשיונל ישראל
במכתב ליועמ”שית מדגישים באמנסטי ישראל כי גם אם הדברים נאמרו במקור על ידי אדם יחיד, הבחירה של אתר מאקו להדהד את הדברים במיסגור חיובי, ואף לעודד את הגולשים לעשות שימוש ציבורי ואקטיבי בסרטונים – להפיצם בארץ ובעולם, מהווה תמיכה דה פקטו במסר הסרטון ובכך הופך אתר מאקו לא רק לשותף בדברים שאומר הדובר, אלא אולי אף לנושאי המסר בעצמם. לפיכך, אחראי אתר מאקו על ההסתה הטמונה בדברים אלו.
אמנסטי ישראל מציין כי ישראל הינה צד לאמנה בדבר מניעתו וענישתו של הפשע רצח עם מ-1948, בה נקבע כי ‘הסתה ישירה ופומבית לביצוע רצח עם’ הינה אחד מהפשעים אשר המדינות החתומות על האמנה מקבלות עליהן למנוע אותו ולהעניש עליו. כלומר, יש לישראל חובה בינלאומית מפורשת לפעול בתחומה כנגד מקרי הסתה לרצח עם – לצורך הפסקתם ואף הענשת האחראים לכך. מעבר לכך, ישראל אף הטמיעה את האמנה אל תוך החוק הישראלי, ולכן איסור זה באמנה מתרגם ישירות לסעיפי החוק הישראלי בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם.
מעבר לכך, מזכירים באמנסטי ישראל כי בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ), הורה באופן מפורש בינואר לישראל לנקוט בכל האמצעים בכוחה למנוע ולהעניש הסתה ישירה ופומבית לרצח עם כנגד פלסטינים בעזה.
כמו כן, המכתב מראה כיצד מפר הסרטון בנוסף את סעיף 144 בחוק העונשין, אשר מגדיר גזענות כ-“רדיפה, השפלה, ביזוי, גילוי איבה, עוינות או אלימות, או גרימת מדנים כלפי ציבור…”, ומבהיר כי פרסומים אשר עולים לכדי הסתה לגזענות הינם אסורים וכי בגינם ניתן להעמיד לדין פלילי. המכתב קובע כי “נהיר לקורא הסביר כי מעשה הגדרתם של כל תושבי עזה הפלסטינים כרוצחים עומד בהגדרות אלו בחוק, ובייחוד בגרימת מדנים כלפי ציבור שלם בהקשר המלחמתי”.
לבסוף, מציינים באמנסטי ישראל כי בעוד חופש הביטוי במדינה הינו אכן ערך מקודש, ויש לשמור נקיטת אמצעים פליליים כנגד אמצעי התקשורת רק למקרים החריגים ביותר, החוק מגדיר באופן ברור מקרים בהם ביטוי ספציפי כולל בחובו הסתה, ולכן הינו אסור ואף במקרים מסוימים מהווה עבירה על החוק הפלילי. המכתב מסכם במסקנה כי מקרה זה עומד בהוראות החוק בנוגע לפרסום אסור ולפיכך יש לפתוח בחקירה פלילית כנגד בעלי התפקידים באתר מאקו.